Kuurmanpohjassa ja koko Lappeenrannassa voi bongata lintuja

Lappeenranta on hyvä kohde lintubongarille

Lappeenrannan laajalta alueelta löytyy runsaasti hyviä kohteita lintubongausta silmällpajaros22ä pitäen, onhan Lappeenranta kuntakohtaisesti tarkasteltuna juuri se alue, jossa on havaittu suurin määrä erilaisia lintulajeja koko Etelä-Karjalan maakunnan alueella. Tämän lisäksi Lappeenranta on Etelä-Karjalan kunnista se, josta löytyy eniten lintuharrastajia. Lintubongauksen suosio ei ole yllätys, koska alueelta löytyy runsaasti alueita, joissa voi havaita harvinaisiakin lintulajeja, kuten kattohaikaroita, joiden touhujen tarkkailu on mielenkiintoista puuhaa.

Mitkä alueet Lappeenrannassa ovat otollisia lintubongauskohteita?

Lintujen muuttoaikoina lintubongarin kannattaa suunnata Joutsenon pelloille, esimerkiksi Konnunsuolle. Peltojen lisäksi Saimaa sekä monet järvet ovat erinomaisia kohteita halutessasi nähdä erilaisia lintuja. Saimaan rannat ovat erityisen hyvä kohde syksyllä, jos haluat nähdä muuttopuuhissa olevia arktisia vesilintuja.

Askolan altaille kannattaa suunnata keväisin, jos erilaiset pikkulinnut, lokit, kahlaajat ja vesilinnut kiinnostavat. Alueella sijaitsee myös lintutorni, josta on havaittu sellaisiakin harvinaisia lajeja kuin rantakurvi, arosuohaukka ja lampiviklo. Syksyisin sekä kesän loppupuolella altailla kannattaa vierailla, jos haluat nähdä erilaisia kahlaajia. Jos olet onnekas, saatat bongata sellaisia harvinaisiakin lajeja, kuten pulmussirri tai karikukko. Muistathan kuitenkin, että Askolan altaiden lintutornin portaat ovat jyrkät ja niitä on yhteensä suurinpiirtein 80 kappaletta – varaa mukaan siis kunnolliset kengät sekä reipasta mieltä.

Eväksenjärvi on oikea bongauskohde, jos haluat nähdä erilaisia vesilintuja, kuten laulujoutsenia, lapasotkia, mustatiiroja tai ruskosotkia. Järvellä ei ole enää nykyään lintutornia, mutta lintujen tarkkailu onnistuu joiltakin järven rannoilta.

Hanhijärvelle kannattaa suunnata syksyn loppupuolella bongaamaan vesilintuja, kuten uiveloita, joita järvellä voi nähdä suurina parvina. Tällä järvellä on mahdollista nähdä hyvällä tuurilla myös esimerkiksi kattohaikaroita tai mustatiiroja.

Muita Lappeenrannan ja Joutsenon erinomaisia lintubongausalueita ovat esimerkiksi Haapajärvi, Hyötiönsaaren länsikärki, Joutsenon kirkonkylässä sijaitsevat pellot, Kaislanen, Kaukaanselkä, Karhusjärvi, Kivisaari, Korkkitehtaanranta, Sammonlahti, Korvenkylän pellot, Korvenkylän allas, Kuurmanpohja, Luukkaansalmi, Murheistenranta, Nuijamaanjärvi, Pappilanniemi, Pätilän pellot, Suokumaanjärvi, Luhdanniitty, Tiuruniemi, Toikansuon entinen kaatopaikka ja Tuosa. Näiden lisäksi hyviä bongausalueita löytyy myös Ylämaalta. Jos innostut lintubongauksesta toden teolla, kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen lintutieteelliseen yhdistykseen, josta saat lisätietoa alueen tarjoamista runsaista mahdollisuuksista lintubongauksen suhteen.